מצגות לימודיות בנושאי מדע וטכנולוגיה
 
   אנרגיה- רב תחומי    חומרים ז- תכונות וסוגים    חושים-אור וראייה    טכנולוגיה- מחשב    כדור הארץ והיקום    פוטוסינתזה ונשימה
   אנרגיה- סוגים    חומרים ז- הרכב האוויר    חושים- קול ושמיעה    טכנולוגיה- רובוטים    מים בארץ ובעולם    פיסיקה- מבוא
   אנרגיה ט- גובה    חומרים ז-מבנה חלקיקי    חשמל- זהירות ובטיחות    טכנולוגיה- גשרים    מגוון מינים בטבע    צונמי ורעידות אדמה
   אנרגיה ט- תנועה    חומרים ח- תערובות    חשמל- אלקטרוסטטיקה    טכנולוגיה-ביומימיקרי    מערכות בגוף החי    צורה וצבע בטבע
   אנרגיה ט- חום    חומרים ח- יסודות    חשמל- הפקה ותשלום    טכנולוגיה- צוללות    מדע- ומדענים    צמחיית ישראל
   אנרגיה ט- חשמלית    חומרים ח- טבלה מחזורית    חשמל- פעילות חקר    טכנולוגיה-מצלמה וצילום    מדע- ואומנות    רבייה חלק א
   אנרגיה ט- חום כמוס    חומרים ח- אטום    חשמל ח- סכום ותרגול    טכנולוגיה-ברפואה    מדע - הרצאות    רבייה חלק ב
   אקולוגיה- מבוא    חומרים ח- תרכובות יוניות    טכנולוגיה- זמן ושעונים    טכנולוגיה-מיקרוסקופ    מדע-שעשועי מדע    תא-רמות ארגון
   אקולוגיה-התאמות    חומרים-חומצות ובסיסים    טכנולוגיה-תעופה    טכנולוגיה- מכונת כביסה    מדע- מוסר וערכים    תא-מבנה וגודל
   אקולוגיה והאדם    חומרים ח- סיכום ותרגול    טכנולוגיה- דוד שמש    טכנולוגיה- כח ומנופים    מסה ומשקל    תא-מאפייני חיים
   אינטראקציה וכוחות    חומרים ט- שפה כימית    טכנולוגיה- מערכות    טבע-ישראל הפראית    מסה סגולית= צפיפות    תורשה
   חומרים- אבני חן    חומרים ט- אבות מזון    טכנולוגיה- כחול לבן    טבע- מצגות וסרטונים    נפח ומסה תרגול ופנאי    רפואה ובריאות
   חומרים-בעירה ובטיחות    חומרים ט- כימיה 24/7    טכנולוגיה-תהליך התיכון    טבע-דבורים ודבש    עופות בישראל    עידן הפלסטיק
   אנרגיה קפיצית    חומרים ז- 3 מצבי צבירה    טבע- פרפרים
 
    דף הבית
    צור קשר
    תוכנית הלימודים מדעים ז, ח, ט
    הכנה למבחן מפמ"ר מדעים ז
    הכנה למבחן מיצ"ב מדעים ח
    משחקים לימודיים- 1 פאזלים ושח
    משחקים לימודיים- 2 סדר ת'ניירת
    משחקים לימודיים- 3 עיגולים
    משחקים לימודיים- 5 זיכרון, בינגו
    משחקים לימודיים- 6 kahoot
    משחקים לימודיים 7- המליונר
    משחקים לימודיים- 8
    משחקים לימודיים 9- פיצוחים
    משחקים לימודיים-10 QR
    "שורשים"
    קשיים ואתגרים
    אורינות מדעית- פיזה
    הסכתים

    @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@                            

               חומרים- אבות מזון ט
 

                                         

 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



                               

      סוגי מזון במקומות שונים בעולם

 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


   שיטות לשימור מזון: מכללת רימונים   כניסה

                  
                                         הגשה כקובץ:  הורדה






             נסו למיין את המוצרים שבתמונה על פי שיטות לשימור מזון



                      תרשים לתלמידים    הורדה          מחוון



 


                 שימור מזון- פעילות לטו בשבט



 
 




  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


          מזון שהתגלה במקרה- גלילאו   
כניסה


 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
                               
                       

      מצגת 
מפות עולם ממזון מקומי: הורדה

     


 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                הכנת צדפות למאכל: כניסה
              
     
                                                      בתיאבון.......


   



  
   


 


   




  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

   

                           סוגיות בנושא:  מזון בריא 

 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

              הסרט המקוצר: לאכול בגדול

 

    


   



                       אוכל משומר: טד

  
 
 

             אוכל משומר: החפרנים עונה 4
  
  



  
  מאמר: ממתיקים מלאכותיים: בריאים או לא? 

                               הורדה
 
               שאלון מלווה מאמר: הורדה
     
 
   @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



      על אופן המדידה והחישוב של האנרגיה האגורה במזון

                ניתן למצוא בתיקיית  אנרגיית חום   כניסה 

 


  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                    מזון מהונדס גנטית  כניסה

שיווק של מוצרי מזון מהונדסים גנטית עוררו סערה ציבורית בעולם. בסקירה זו מובא לציבור מידע בנושא מזון מהונדס גנטית ומוצגת עמדת שרות המזון הארצי בנושא. 

 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


  זהירות פלסטיק  סרט - מיקי חיימוביץ ערוץ 13
     
                         
כניסה
  
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                                  



                                                 בריאותון

         מגזין בריאות לילדים והורים
כניסה

                      חידונים בנושאי תזונה   כניסה


                  מילון תזונתי-רפואי מקוצר   כניסה



@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                              




                         https://www.youtube.com/watch?v=V0b84TS9l9I
  

                               סליחה על השאלה | שמנים - שידור בכורה ביוטיוב!

   
https://www.youtube.com/watch?v=V0b84TS9l9I https://www.youtube.com/watch?v=V0b84TS9l9I

                                     מתחת לעור- הפסקת אוכל

                         https://www.youtube.com/watch?v=H4S1EfoXxH4



                 האוכל המטופש ביותר בעולם- גלילאו צעיר

                    https://www.youtube.com/watch?v=7P3RpbWYw-8


 
    @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



            מבחן אבות מזון- כללי  הורדה


                                   

           מקור תמונה:    https://pixabay.com/images/search/student%20desk/
               
         
           כימיה ומדעי החיים לכיתה ט עמודים 86-105


                       קישור לעמודים בספר: כניסה

  
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

  
       חידון: א-ב מזון ועיכול 
הורדה

                   

                             מחוון: 

   אנרגיה, בסיס, גליצרול, דק, הרכבה, ויטמין, 
  זרחן, חיידקים, טמפרטורה, יסודות, כיס מרה,
  לבלב, מעיים, נשימה, סוכרוז, עמילאז, פירוק, 
        צואה, קיבה, רוק, שמנים, תריסריון
  
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


      
                
 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 
          שלושה אבות המזון-  מאמר  שאלון


  
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@




   

  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                                                          קלוריות

   


  
  
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

                                                        חלבונים


  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
                             
                
זיהוי חומרי מזון- מעבדה

 
 
               סרטון: זיהוי חלבונים בעזרת 2 תמיסות ביורט



  


                      





                                             זיהוי חלבונים

 

החומר הנבדק:

 

החומר/ים המזהים

צבע האינדיקטור

 

גוון תגובה   המזהה

 חלבונים

תמיסת ביורט א 

 5 טיפות

תמיסת 
ביורט ב

3 טיפות

 כחול

 

 

סגול            




  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



                                       הרצאה: חלבונים חלק א

                המחלקה להוראת המדעים מכון ויצמן



 

חומצות אמינו חלק א from Department of Science Teaching on Vimeo.



  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



 

חומצות אמינו חלק ב from Department of Science Teaching on Vimeo.


  
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                              מצגות חלבונים
  


                            
 
                  חלבונים 1  הורדה     חלבונים 2  הורדה                                                   

 
   
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 




                              בוחן שוטף: חלבונים  הורדה





 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



              כימיה אורגנית- מרכז מדעים הרצליה


  
                           שומנים וחלבונים








                   קורס וירטואלי תזונה אורט שומנים הורדה


             שאלון אבות מזון אורט סינגלובסקי- שומנים     הורדה

                                    20 שאלות



         עבודה עצמית- שאלון מלווה שיעור : שומנים    הורדה                             
                                                   11 שאלות

 

            מצגת שומנים: קמפוס אביב- אורט  הורדה

            שמנים ושומנים- מצגת/ טכניון    כניסה


    @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@                      
         
           חומצות אמיניות וקשר פפטידי -  
קישור למקור התמונות


   





                                    קשר פפטידי

        



               דף עבודה: 20 חומצות אמיניות   כניסה      

           מצגת עזר לדף העבודה   כניסה    מחוון   כניסה   

   
        מדריך ל 20 חומצות אמינו נפוצות ( אנגלית )  כניסה


 


                קשר פפטידי- דף יצירה   הורדה    תצוגה


  
שרשרת של שתי חומצות אמינו ומעלה המחוברות בקשר
  פפטידי נקראת פפטיד
. בסיווג על פי אורך שרשרת של שתי
  חומצות נקראות דיפפטיד,
 שלוש חומצות: טריפפטיד,
  עד 20 חומצות: אוליגופפטיד, 30 עד 50 חומצות -
  פוליפפטיד,
 מעל ל-50 חומצות - חלבון.
                        קשר פפטידי- ויקיפדיה  כניסה


  
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                                      אנזימים ופעילותם 

        1. אורט:  כניסה   2. ביה"ס עמי אסף  כניסה
 
     
  
                                    
  
  


        @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

   
                        חידת מנעולים
 
  
  


     הנחיות: 
     
    1.  ענו על טופס החידון: סיכום פעילות אנזימטית 
                     
  הורדה   תצוגה

   2. וכעת פתחו את המנעולים בעזרת המילים שחשפתם.

                                     
כניסה

      מילה ראשונה- מנעול מספר 1
מילה שנייה- מנעול  2
מילה שלישית- מילהמנעול מספר 3, 
מילה רביעית- מילה מספר 4 


 
      @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



         מה זה מוזה במעבדה - הטלויזיה החינוכית-עדה יונת

  



  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                       מה הקשר בין: חומצה, אינזים ותפוח עץ?


   



   @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



                                        מצגת: אנזימים בתעשייה

        
                       
                        כניסה למצגת   הורדה   

  
                          שאלון מלווה מצגת אנזימים בתעשייה
                                         כניסה   הורדה   תצוגה
 
    

    @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

                              

                              סרטון: אנזימים בתעשייה (אנגלית)
 

    




    
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@                         


  סרטון: כיצד פועלים האנזימים (אנגלית)


 מילון עזר קצרצר/ תרגום מתוך:  מילוג- ויקיפדיה
 



  אנזים  Enzyme

 
אנזים הוא חומר המזרז תהליכים כימיים ביצורים חיים.

 מרבית 
האנזימים הם חלבונים. 


  מצע = סובסטראט     Substrate
 
 
בביוכימיה, סוּבְּסְטְרָט של אנזים, הוא הכינוי למולקולה עליה פועל

 האנזים, ומזרז תגובות הקשורות בה. מולקולת הסובסטרט נקשרת

 אל האתר הפעיל של האנזים, עוברת שינוי, משתחררת ומפנה את

 מקומה למולקולה הבאה.

 לאנזים אחד יכולים להיות כמה סובסטרטים שונים. אלו נקשרים

 לאתרים פעילים על פני האנזים, שבמקרים רבים יכולים

 להגיב ביניהם ובכך לאפשר קבלת תוצר סופי חדש.

 
אתר פעיל = Active site

 
אתר פעיל הוא אזור באנזים שאליו מתקשר הסובסטרט , ובו

 מתרחשת התגובה הכימית המזורזת על ידי אותו אנזים.

 
תצמיד אנזים סובסטראט   Complex  Substrate  Enzyme

 
תצמיד אנזים מצע הוא כינוי למבנה הנוצר כשמולקולת אנזים

 נקשרת למצע.

 חלבון= protein   לשחרר = release    
 תוצר = product  לזרז = spid up    אזור = zone 
 ייחודי = spesiphic  תגובה = reaction   צורה = shape 
 קשרים = bonds   יחיד = single  תא = cell



 



 
 


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



            תשבץ חלבונים להדפסה: שחור לבן  הורדה







            פשטידת מושגים - חלבונים   הורדה   תצוגה



@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



                            ייצור החלבונים בתא



@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                               רגישות לגלוטן





  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                                                פחמימות

  
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@   

         



                  פחממות: מכון דוידסון    כניסה


                 סרטון: ממה עשויים תפוחי אדמה    כניסה




  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ 



  
             תשבץ פחמימות  הורדה   תצוגה


 


 

                 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


חד סוכרים- חלק א 

      המחלקה להוראת המדעים מכון ויצמן



חד-סוכרים from Department of Science Teaching on Vimeo.





@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



דו-סוכרים from Department of Science Teaching on Vimeo.





@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@




      חלק ב: רב סוכרים


 

   רב סוכרים from Department of Science Teaching on Vimeo.



@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



         סוכר, סוכרת ומה שביניהם - מפגש עם פרופ' אהוד זיו





ריכוז גלוקוז בדם- משימת אורינות מתוקשבת  כניסה


 

 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


כימיה אורגנית- מרכז מדעים הרצליה - פחממות

                                                          


                  
                                          זיהוי גלוקוז: כניסה

  

החומר הנבדק

החומר המזהה 

טיפול

 

צבע האינדיקטור


גוון התגובה המזהה 


 גלוקוז  סוכר    ענבים (חד סוכר)

   

 לקטוז  סוכר  החלב     (דו סוכר)    

10 טיפות ריאגנט בנדיקט

חימום באמבט מים חמים

במשך כ-5 דקות

 

תכלת

 

 כתום




                                                   זיהוי עמילן

   

החומר הנבדק

החומר המזהה 

צבע האינדיקטור


גוון התגובה המזהה

עמילן  
(רב סוכר)

2 טיפות תמיסת יוד

 

חום בהיר/ צהוב

שחור/ סגול כהה





                            סרטון: זיהוי גלוקוז בעזרת בנדיקט





                               סרטון: זיהוי עמילן בעזרת לוגול


 




 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                                          שמנים ושומנים

 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


                      


          הזנה- שומנים , מתוך: קורסים וירטואלים- אורט

                                              הורדה    תצוגה


            עבודה עצמית- שאלון מלווה    הורדה   תצוגה



 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



                                                    


                  מצגת:  טעם של כימיה 2- נחשון- שומנים 

                              
הורדה       תצוגה



  



                       סרטון זיהוי שומן בעזרת סודן III   כניסה

 




  מה ההבדל בין שומן רווי לשומן לא רווי, ומה זה שומן טראנס?

  מכון דוידסון   
כניסה


 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

             
                          ויטמינים 

 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

               ויטמינים- מכון דוידסון  כניסה
  
  ויטמינים- טד, יש להתאים כתוביות בעברית

  

        ויטמינים : נצחון בעזרת מיץ לימון

                         הורדה   תצוגה 
  
            סרטון זיהוי ויטמין  C בעזרת  אינדופנול  כניסה


 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

   
                   ויטמינים- משחק רביעיות   הורדה   תצוגה

               
  



  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


              מעגל התזונה: מטח   כניסה

 



     המסע של המזון אל תוך הגוף   כניסה
  

      @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@                 
                     מערכת העיכול

  
 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
               
   

                       מערכת העכול האדם: משחק התאמה מקוון

        קוד משחק: 0140  כניסה           דף מלווה חידון  כניסה


  
                  מפה אילמת עיכול  הורדה   תצוגה





                                                                   מחוון





@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


   
                          
               חלקי מערכת העיכול- מושגים: משחק התאמה


                       קוד משחק: 0141  כניסה

                                דף מלווה משחק: הורדה   תצוגה




                        מחוון מערכת העיכול     הורדה    תצוגה



   @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



                                             מערכת העכול




                             שיעור מצולם: מערכת העיכול





                                                     מערכת העיכול



                                    
                                      
                       
 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ 
   

             חזית המדע- הזר הטוב שבתוכנו / ערן סגל
 
מתוך: קריאתביניים  גליון 28-29  יולי 2017
  
 כל אדם בוגר נושא בגופו, בכל עת, שניים-שלושה קילו חיידקים
 שמטענם הגנטי הכולל גדול פי מאה מהמטען הגנטי התורשתי
 שלו עצמו. השפעתה של האוכלוסייה הענקית הזו על מערכות
 העיכול והחיסון - דרמטית. היכולת לשנות אותה מסתמנת כדרך
 ריפוי עתידית שתתאפיין ב"תזונה מותאמת אישית".
 

                                                        כניסה   הורדה   תצוגה


    


                                           חיידקי אי קולי    E.Coli
  מקור תמונה:
https://www.theodysseyonline.com/what-you-know-and-dont-know-about-coli
   
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

  
                  חקר השפעת התמרים על הבריאות


    



    

    
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

                               חידות
       
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

    כימיה בזירת הפשע (אנגלית)  מקור

      מה מדען עושה כאשר הוא מתמודד עם מרכיב מסתורי
      שיכול להיות  המפתח לפתרון פשע או תאונה? ההבנה כיצד
      כימיקלים מסוימים      
      מגיבים בנוכחות כימיקלים אחרים יכולה להיות המפתח 
      המאשר את  זהותו של חומר.

      תמצית התעלומה: קשישה מגיעה לבית החולים עם תלונות     
      בריאותיות
חקירה קצרה מעלה כי הכל התחיל אחר הצהריים,     
       סמוך 
לזמן אפיית עוגיות.....


      מתוך הקשבה לסיפור שלה, ובהתחשב בסימפטומים , 
      חושד
 הרופא שאולי היא התבלבלה בזיהוי החומרים בעת     
      האפייה, כלומר: 
סוג של תאונה.  
      אבל מה אם הרופא טועה, ואולי משהו       
      אחר גורם 
לסימפטומים? 

      במקרה שכזה מתגייסת הכימיה לשרות המשטרה...  


  
    



            מקור תמונה: http://www.sciencebuddies.org/

                 
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


            חידה מדעית: אוי, איזה ריח!

מקור תמונה: 
https://www.halloweencostumes.com/child-sherlock-holmes-costume.html


החידה: אתמול הלכתי לשחק קצת כדורגל עם הבן שלי בגן המשחקים. בדרך חזרה הביתה, שמתי לב שבזמן המשחק 

דרכתי על משהו שהשאיר אחריו כלב. מה שמוביל אותנו לשאלה:
מדוע לצואת כלבים ריח חריף ודוחה כל כך, ולעומתה צואת סוסים
או פרות אולי מגעילה, אבל לא נוראית כל כך?

פתרון: פרות וסוסים הם בעלי חיים צמחוניים, והמזון שהם אוכלים
עובר בקיבה תהליך של תסיסה, חיידקים מיוחדים מפרקים אותו לסוכרים כשתוצאת הלוואי היא פחמן דו חמצי ומתאן. מזונם של הכלבים לעומת זאת, עשיר מאוד בחלבונים ותהליך הפירוק שלו שונה לגמרי, תוצרי הלוואי של התהליך הזה הם גזים שעשירים בגופרית, והאף האנושי רגיש מאוד לסירחון האופייני של גזים כאלה יותר מאשר מתאן למשל, השאלה המתבקשת היא מדוע אנחנו כל כך רגישים לריחות כאלה ופחות לריחות אחרים, אך זוהי שאלה לדיון נפרד.

מתוך: פרק 100  https://www.ranlevi.com/puzzles/
 

  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@





              בינגו: מזון ותזונה: לוח משחק   הורדה




         



 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 

 

                        


                                        צפייה מהנה לכולם